onsdag 31. mars 2021

Noen påskeblomster på trappa gir oss litt vårfølelse

 

God påske ønskes alle hagevenner i nord og sør! Det er hyggelig med litt blomster på trappa til påske. Her har jeg plantet vårlyng, påskeliljer og perleblomster. Det er såpass kjølig ute, at perleblomstene ikke har kommet ut enda, men da har vi jo noe glede oss til!
Vårlyng (Erica darleyensis "Kramers Rote") vil gjerne ha veldrenert, kalkholdig jord.
Påskeliljene (Narcissus Pseudonarcissus) er heldigvis kommet i blomst, mens perleblomstene (Muscari "Big Smile") fortsatt lar vente på seg! Når løkene etter hvert blir avblomstret, setter jeg dem ut i hagen. Til neste vår kommer de til å blomstre og spre glede igjen 😍

søndag 28. mars 2021

Snøklokker i tusenvis

 

Snøklokkene (Galanthus nivalis) har spredd seg i tusenvis etter at min mormor plantet en håndfull løker i 1926! Snøklokkene trives tydeligvis godt i den sandblandete jorda her på Uthaug. 
Hvis du vil ha flere snøklokker, er det bare å grave opp en tue rett etter avblomstring. Del tua i flere deler og plant delene på de stedene du vil ha flere. Du trenger ikke dele opp i hver enkelt løk, det går veldig bra likevel. Ikke vent med å plante dem, for løkene tåler dårlig å tørke. Ellers så sprer snøklokkene seg også med frø - dette har jo skjedd i stor grad i min hage.

mandag 21. desember 2020

Hvit Amaryllis pyntet til jul

 I år har jeg pyntet en hvit amaryllis til jul! Vanligvis pleier jeg å ha røde amaryllis til jul, men en gang i blant får jeg lyst til å pynte med den delikate, hvite amaryllisen. I år har jeg dekorert amaryllisen med furukongler, trollhasselgrener, en lerkegren og litt glittertråd.
Denne løkplanten som vi alle kaller amaryllis, er egentlig en ridderstjerne (Hippeastrum). Det er ikke nødvendig å vanne den før blomsten har begynt å springe ut, for løken inneholder det den trenger frem til da. 

lørdag 5. desember 2020

Julekrans som man kan lage selv i adventstiden

 

Det er hyggelig å lage dekorasjoner selv til jul. Det man trenger til å lage en julekrans, kan man finne i hagen eller i skogen - eller det kan kjøpes i hobbybutikker og blomsterforretninger. På denne kransen har jeg festet små buketter av granbar utenpå greiner av drueranken som beskjæres på denne tida!
Her kan du se oppskrift på hvordan jeg lager julekranser: Før jeg fester pynten, legger jeg utover det jeg har lyst til å dekorere med, for å se hvordan det tar seg ut. 

søndag 29. november 2020

Adventsdekorasjon med litt fra hagen, litt fra skogen og litt gjenbruk

Man kommer i god advents-stemning når man lager adventsdekorasjon! I dag har vi vært en tur i skogen og plukket noen einebærkvister og litt tyttebærlyng. 
Fra hagen har jeg hentet litt sildre til å ha som underlag for einer og tyttebærlyng. Så ble det litt gjenbruk av furukonglene og lerkegrenene fra i fjor samt et par gullkuler.
Det er ikke vanskelig å lage en adventsdekorasjon selv - bare prøv så skal du se du får det til 💗
 

fredag 20. november 2020

Hjemmelaget urtesalt er nydelig og lett å lage

 

Urtesalt er lett å lage selv og er nydelig på salater og som krydder til fisk og kylling. Her har jeg brukt rosmarin, sitrontimian, hvitløk og havsalt. Selv om det er sent på høsten, står mange av krydderurtene ute i hagen og er like friske og fine i vårt kystklima. Hvis man ikke har krydderurter i hagen - noen steder i landet er nok hagen nedsnødd nå - kan man selvfølgelig kjøpe friske urter på butikken og lage sitt eget urtesalt. Mange andre krydderurter egner seg også til å lage urtesalt av, det er bare å prøve seg frem!  😋 

Ingredienser:
3 dl rosmarin
3 dl sitrontimian
3 små kinesiske hvitløk eller 6 fedd vanlig hvitløk
2 dl havsalt eller grovsalt

Fremgangsmåte:
Rens bort grove stilker fra urtene. Tørk urtene litt med tørkepapir, hvis de var fuktige da du tok dem inn fra hagen. Rens hvitløk og del den litt opp.  

Ha havsalt, urter og hvitløk i en foodprocessor og kjør til en finfordelt masse.
Hell massen ut på bakepapir i ovnsskuffa og jevn massen utover. Tørk urtesaltet på 50 grader i varmluftsovn i ca. 3 timer – med en tresleiv i døra for å sikre god tørking. Etter at urtesaltet er tørket, vil det ha dannet seg noen større krystaller. For å få det mer finfordelt, kjøres urtesaltet i foodprocessor igjen i ca. 2 min. 
Hell urtesaltet over på små glass med tette lokk og oppbevar det mørkt (i et kjøkkenskap f.eks.).

mandag 9. november 2020

Smakfulle druer på friland på Trøndelagskysten

 

Vinranken (Vitis riparia "Beta") ble plantet i 2004 og bærer litt bedre for hvert år. Druene står på friland, men er beskyttet av en skillevegg mot nordavinden og et glasstak over. 
Vinranken dekker snart hele glasstaket og skaper en lun og sydlig stemning i solkroken vår!


I år ble det 2,2 kg druer fra egen avling. Vi laget druesorbet av alt, så da blir det deilig dessert både til jul og nyttår! Her er oppskriften på druesorbet!