søndag 7. juni 2020

Duppesoleie vises godt i hagen på tidlig-sommeren!

Den nydelige, hvite, duppesoleien (Ranunculus aconitifolius) har tatt helt av i hagen vår i sommer. Jeg fikk den opprinnelig som en avlegger fra min farfars og farmors hage i Skavdalen. Den har spredd seg litt etter litt i løpet av 17 år og er nå blitt til to store tuer! Den sprer seg ikke med frø, og er sjelden å få kjøpt i hagesentrene. Hvis du gjerne vil ha en slik i hagen din, er det nok enklest å spørre om å få en avlegger fra noen som har den i sin hage.

Duppesoleie tilhører soleiefamilien og trives best i lett fuktig, næringsrik jord i sol til halvskygge. Den ble omtalt i hagelitteratur allerede i 1596 og den regnes som hjemmehørende i Europa. 

Den er svært vanlig i gamle hager i Trøndelag og trives også langt nord i landet vårt. Den blomstrer i juni - juli og visner helt ned etter blomstring. Dersom du plages av rådyr i hagen din, er duppesoleien en såkalt rådyrsikker plante.

6 kommentarer:

 1. Den er så grasiøs og vakker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, duppesoleien er nydelig! Den egner seg også godt i buketter. Hilsen Lillian

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Hei Lillian.
  Duppesoleien var en ny plante for meg. Nydelig er den.
  God uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise! Duppesoleien er vanlig i gamle hager her i Midt-Norge. Den er også vanlig i hagene i Nord-Norge, mens jeg tror ikke den er så vanlig sør i landet. Ønsker deg en fin uke i hagen din! Hilsen Lillian

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett