onsdag 30. mars 2016

Austinrosene i hagen gir mye glede

Rosa Evelyn er en av de mest velduftende Austinrosene. Blomstene er store - opp til 12 cm i diameter - og med delikat form i alle stadier fra knopp til fullt utsprunget blomst. Her i vårt noe kjølige klima, blir den bare 1m høy, mens den kan bli 2m i England. Rosa Evelyn ble anskaffet i 2011 og står på et litt trekkfullt hjørne - uten at den ser ut til å ta skade av det.

Rosa Evelyn kvitterer med blomstring gjennom hele sesongen, hvis man steller godt med den. Det er viktig å knipe av visne blomster for å fremme remontering (gjenblomstring). Hver vår - i april - får den to store spader med kugjødselkompost. Deretter får den pelletert hønsegjødsel to ganger - 1 gang i mai og 1 gang i slutten av juni.

Rosa Graham Thomas er en av de mange vellykkede Austin-rosene fra England. Rosa har en lekker gyldengul farge, som kan variere litt i forhold til været. Den remonterer (gjenblomstrer) svært bra, så det virker som den blomstrer hele tida fra juli til oktober - og noen ganger lengre i den milde høsten her ved Trøndelagskysten. Den har bare herdighetssone 3, så det holder akkurat her på Ørlandet. For å være helt sikker på god vekst og overlevelse av litt sarte roser, så setter jeg dem lengre ned i jorda enn anbefalt. Det er vanlig å sette podepunktet 10 cm under jorda, men denne har jeg satt 20 cm under jorda - for sikkerhets skyld.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar