tirsdag 5. juli 2016

Rosenkrage egner seg både i bed og i buketter

Rosenkrage (Tanacetum coccineum) er en vakker staude som har vært brukt i norske hager i mange år. Den blomstrer i juni-juli med de nydeligste blomster som er gode til snitt. Høyden blir i min hage ca 90 cm, og det er beskrevet i hagebøker at den kan bli mellom 40 og 90 cm. 

Den sprer seg ikke til nye steder i hagen av seg selv og er slik en nokså ydmyk plante. Hvis man vil formere den, kan den deles opp etter blomstring. Blomstringen varer lenger hvis man fjerner visne blomster etter hvert.

Rosenkragen med de rosa kronbladene og den sterkt gule midtskiven passer godt sammen med gul daglilje og de rosa lupinene.

Min rosenkrage har jeg fått fra mine foreldres hage, hvor den har stått i snart hundre år. Her som det blåser så mye, pleier jeg å sette en plantebøyle foran den så den ikke skal legge seg ned i neste kuling. Den er en av de fineste staudene jeg har i min hage, og jeg anbefaler den varmt.

Rosenkrage egner seg meget godt i buketter. Her har rosenkragen fått selskap av hostablader og marikåpe.

4 kommentarer:

 1. Så fin liten bukett. Brukar också använda blad från växten Hosta och Daggkåpa (svenska namnet).

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Betty! Ja. hosta egner seg så godt til å lage et lite "rede" som bunn i buketter. Hilsen Lillian

   Slett
 2. For noen flotte 100-åringer! Jeg er veldig glad i Rosenkrage. Sådde miks farger for tre-fire år siden og de kommer trofast opp hvert år. Kjempefine.
  Ha en fin kveld.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannicke! Mix-farger i Rosenkrage høres veldig fint ut! Hilsen Lillian

   Slett