lørdag 2. september 2017

Solforhold i hagen - riktig plassering er nødvendig for å få plantene til å trives og blomstre!

Rosa Louise Odier er en historisk buskrose som blomstrer fantastisk når den er plassert i full sol! Full sol regnes som 6 timer sol i løpet av døgnet. Halvskygge regnes som 4 timer sol, og skygge betyr 2 timer sol i døgnet.

Når Rosa Louise Odier står som her - på en sør-sør-øst vendt vegg, fungerer den som en klatrerose og kan blir 3 meter høy. Her blomstrer den fra juli til desember (hvis frosten lar vente på seg). Jeg har forsøkt å sette en annen busk av R. Louise Odier et sted hvor den har kun 2 timer sol om dagen - og det går ikke så bra! Etter 3 år er den bare 70 cm høy og blomstrer med kun en blomst eller to i september! Den må jeg nok flytte til litt bedre forhold for at jeg skal få noe særlig glede av den. Rosen fremst i bildet er Rosa New Dawn. Den har jeg på flere steder og den blomstrer godt både i sol og halvskygge i min hage.

Når man kjøper planter, står det på etiketten om planten skal ha full sol, halvskygge eller skygge for å trives. For å lykkes med plantene, er det viktig å gi dem de forholdene de helst vil ha. I skygge vil blomstringa bli dårligere for en plante som helst vil ha full sol, men det er jo lov å prøve seg frem - og heller flytte på planter som ikke trives! Les mer om Rosa Louise Odier her:

4 kommentarer:

 1. Hei Lillian. Louise Odier er en nydelig rose. Min står i halvskygge og er flott som bare det. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise! Jeg har jo en Louise Odier i sol - som blomstrer fantastisk - og en i full skygge - faktisk holder på å danne knopper først nå i september! Jeg får kanskje beskjære litt av det syrintreet som skygger for den!

   Slett
 2. Vakker blomstring!
  Vår eiendom er såpass skyggefull, at også de fleste rosene må nøye seg med halvskygge eller det som verre er. Satser derfor mye på roser som tåler noe skygge. Nettopp 'Louise Odier' er blitt en klatrerose i skyggebedet, og blomstrer som bare det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villrose! Så flott at du får rosene til å blomstre så fint, selv om du har mye skygge i hagen din! Hilsen Lillian

   Slett