søndag 31. mars 2019

Judastreet blomstrer på naken grein

Judastreet (Cercis siliquastrum) tilhører erteblomstfamilien og blomstrer vakkert på nakne greiner her i vår lille hage i La Nucia, Spania.

Judastreet kan bli mellom 5 og 9 meter høyt og hører naturlig til i Middelhavsområdet. Det kan dyrkes i Sør-Sverige og i Danmark, men dessverre ikke i Norge. Det finnes dog en slektning av dette treet, Cercis Canadensis, som kan dyrkes til herdighetssone 3 i Norge. Dette blir ikke så stort og passer godt i en liten hage langs kysten helt til Trøndelag.

Etter blomstringen dannes det utpå sommeren en fruktbelg med frø.

Navnet Judastre har det fått etter en myte om at Judas Iskariot hengte seg i et slikt tre - og at treet deretter "rødmet" av skam - med de nydelige rosa blomstene!

4 kommentarer:

 1. Så nydelige blomster! Og fint med en liten historie om hvor treet har navnet sitt fra. Ha en fin vår der du er!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Margrethe! Nå holder vi på å pakke - og reise fra det fine treet i blomst og rosene som står i knopp her i Spania - for å dra hjem tilvåren i Trøndelag. God vår ønskes deg, også! Hilsen Lillian

   Slett
 2. Hei Lillian.
  Det er nok slektningen av dette treet jeg har. Er veldig dekorativt med blomster på nakne grener.
  Håper at det går bra med deg. Her er det vår, men i natt hadde vi frost.
  Fin søndagskveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise! Så flott at du har den kanadiske slektningen av Judastreet mitt! Det var morsomt å høre - og så er det jo så nydelig! Nå skal vi snart reise fra Spania og hjem til våren i Trøndelag. Det er heldigvis meldt varmegrader på Ørlandet de første dagene :-) Ønsker deg en fin tid fremover. Hilsen Lillian

   Slett