søndag 10. juni 2018

Syriner som hekk og leplanting

Duftsyrinen (Syringa vulgaris) sprer en liflig duft i hagen og minner meg om barndommens somrer i min mormors hage - som nå er vår hage! 

Her, hvor vi ser sjøen bak syrintrærne, kan det bli nokså vindfullt og værhardt. Gjerdet skjermer hagen litt, men ikke nok til at vi kan bruke denne delen av hagen når nordavinden står på. For å skape le, plantet jeg først en rekke blankmispel (Cotoneaster lucidus) innerst ved gjerdet. Deretter plantet jeg fire syriner og en svarthyll for ytterligere le. Svarthylla står rett mot nord og vi lar den blir så høy den vil, for å ta av for nordavinden. Deretter står det en ungarsk syrin (Syringa josikaea). Denne blomstrer litt senere. Så kommer en lilla duftsyrin, som blomstrer nå, en nikkesyrin (Syringa reflexa) - som blomstrer senere, og den siste er en duftsyrin igjen.

Takket være leplantinga med mispel og syrin, kan vi nå bruke fremhagen, selv om det blåser! 

På steder som her, med flott utsikt mot sjøen, er det viktig å finne et balansepunkt mellom leplanting og utsikten. For å beholde litt sikt mot sjøen, lar vi ikke syrinene få vokse seg til sitt naturlige potensiale på 4-5 meter, men beskjærer dem. Se mer om stell og beskjæring av syriner her:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar