lørdag 16. april 2016

Rosa Astrid Lindgren - og om beskjæring av klaseroser

Rosa Astrid Lindgren remonterer svært bra, det andre floret er til og med større enn det første! Den blomstrer første gang midt i juli og i slutten av august har den sitt aller største flor. I slutten av oktober blomstrer den fortsatt. Jeg pleier å gjødsle rosene med kugjødselkompost tidlig om våren og deretter får rosene en overgjødsling med pelletert hønsegjødsel i løpet av juni og forholdsvis tidlig i juli. Deretter kvitterer de med overdådig blomstring som takk for godt stell!

Når det gjelder beskjæring av klaseroser, får man mange forskjellige råd. Noen sier at man skal skjære dem ned med 2/3 hver vår. Jeg synes det er tilstrekkelig å skjære dem ned 1/3. Først fjerner jeg greiner som er døde eller ser dårlige ut - helt ned til basis. Da vil det komme sterke nyskudd helt nederst. Jeg fjerner også greiner som vokser innover i rosen og greiner som krysser hverandre. Når jeg former busken og skjærer den litt tilbake på toppen, skjærer jeg skråsnitt - helst over en knopp som vender utover - slik som vist på bilder over.

Rosa Astrid Lindgren er en høy klaserose som hos meg er snart 2 m høy og 1 m bred, selv om den ble klippet godt ned etter vinteren! Ifølge roseleksikonet mitt, skal den visst bli ca 1 m i vårt klima, men dette gjelder visst ikke her på Uthaug. Denne ble plantet i 2010 og ser ut til å trives veldig godt på veggen mot sør.

R. Astrid Lindgren blomstrer hele sommeren. Den er en forholdsvis høy klaserose i en nydelig rosa farge. Dette bildet er tatt 22. sept. og her blomstrer den med en større klase med roser enn jeg har sett noen gang! I boka om blomsterspråket av V. Diffenbaugh betyr rosa roser "gratie" som på norsk best oversettes med "ynde" - og denne rosa er virkelig yndig.

Rosa Astrid Lindgren har meget elegante knopper.

R. Astrid Lindgren er da slett ikke verst når den er helt utsprunget, heller!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar