lørdag 16. april 2016

Rosa Astrid Lindgren - og om beskjæring av klaseroser

Rosa Astrid Lindgren remonterer svært bra, det andre floret er til og med større enn det første! Den blomstrer første gang midt i juli og i slutten av august har den sitt aller største flor. I slutten av oktober blomstrer den fortsatt. Jeg pleier å gjødsle rosene med kugjødselkompost tidlig om våren og deretter får rosene en overgjødsling med pelletert hønsegjødsel i løpet av juni og forholdsvis tidlig i juli. Deretter kvitterer de med overdådig blomstring som takk for godt stell!

Når det gjelder beskjæring av klaseroser, får man mange forskjellige råd. Noen sier at man skal skjære dem ned med 2/3 hver vår. Jeg synes det er tilstrekkelig å skjære dem ned 1/3. Først fjerner jeg greiner som er døde eller ser dårlige ut - helt ned til basis. Da vil det komme sterke nyskudd helt nederst. Jeg fjerner også greiner som vokser innover i rosen og greiner som krysser hverandre. Når jeg former busken og skjærer den litt tilbake på toppen, skjærer jeg skråsnitt - helst over en knopp som vender utover - slik som vist på bilder over.

Rosa Astrid Lindgren er en høy klaserose som hos meg er snart 2 m høy og 1 m bred, selv om den ble klippet godt ned etter vinteren! Ifølge roseleksikonet mitt, skal den visst bli ca 1 m i vårt klima, men dette gjelder visst ikke her på Uthaug. Denne ble plantet i 2010 og ser ut til å trives veldig godt på veggen mot sør.

R. Astrid Lindgren blomstrer hele sommeren. Den er en forholdsvis høy klaserose i en nydelig rosa farge. Dette bildet er tatt 22. sept. og her blomstrer den med en større klase med roser enn jeg har sett noen gang! I boka om blomsterspråket av V. Diffenbaugh betyr rosa roser "gratie" som på norsk best oversettes med "ynde" - og denne rosa er virkelig yndig.

Rosa Astrid Lindgren har meget elegante knopper.

R. Astrid Lindgren er da slett ikke verst når den er helt utsprunget, heller!

4 kommentarer:

  1. Jeg har egne oppbygde bed med klaseroser, nå er det kommet masse kjerringrokk, hvordan skal jeg bli kvitt de uten å drepe rosene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Kjerringrokk er jo en gammel medisinplante med bl.a. antiseptisk og betennelsesdempende virkning, men jeg skjønner godt at du ikke vil ha den sammen med rosene dine! Kjerringrokk trives best ved vann og i fuktige omgivelser, men det er jo ikke lett å tørke dem ut uten at rosene også vil tørke. Røttene til kjerringrokk er svært dype og hvis man ikke får opp alt, danner rotstumpene nye planter! Jeg tror den beste løsningen vil være å fjerne alt over jordoverflaten og dekke til jorda med svart duk - med hull til rosene. Duken må ligge på flere år, før du er kvitt kjerringrokken. Lykke til! Hilsen Lillian

      Slett
  2. Hei. Vi har samme problem med kherringrokk. Skal prøve din. Men vi har i tillegg fått lus en meldugg på rosene, de er helt grå o bladene og blomstene nesten visne. Hva gjør vi med det? Er det lurt å klippe de helt ned og når i tilfelle?

    SvarSlett
  3. Hei. Skal jeg klippe av nypene som kommer på Astrid Lindgren rosebusker etter avblomstring? Eller skal jeg ikke gjøre noe? Takk på forhånd Mvh anne-britt

    SvarSlett