mandag 4. mars 2019

Montbretia - værhane - på gammel hustuft

Vi gikk en liten tur oppover fjellet Puig Campana, Klokkefjellet i La Nucia, Spania - og der fant vi en gammel hustuft med rester av en prydhage rundt! Montbretia (Crocosmia masoniorum) kalles ofte værhane på norsk. Den kan overvintre i mildere strøk av landet hjemme i Norge, hvis man dekker den godt om vinteren. 

Her i Spania trenger den visst ikke så mye stell, ettersom den blomstrer helt uten noe slags bistand i en fraflyttet hage. Her blomstrer den om vinteren - i januar/februar. Med litt stell og gjødsel ville den nok blitt enda finere!

Værhane er en knollvekst som kan spre seg godt der den trives. Knollene skal settes ca 8 cm dypt og 15 - 20 cm fra hverandre i god jord. Vannes en gang i uka i vekstsesongen, dersom været er tørt. I Trøndelag blomstrer den i august. La bladene stå etter blomstring, slik at næringen går tilbake til knollene. Hvis du bor på et sted med streng vinterkulde, må knollene opp om høsten og oppbevares innendørs til våren kommer. 

4 kommentarer:

  1. Je, den fikk vi også se da vi bar med dere til den gamle hustuften, et utrolig fint og spennende sted, - takk for informasjon om planten!

    Hilsen Tora

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Tora! Takk for en hyggelig tur til den gamle hagen med Montbretiaen! Neste år kan vi kanskje gå oss en litt lengre tur? Klem fra Lillian

      Slett
  2. Synes jeg kjenner igjen bådr navnet og planten - men da antagelig fra en hage jeg har vært i! Kjekt med slike "informasjonskapsler" som denne du gir oss her i dette innlegget ditt!

    SvarSlett
  3. Hei! Så hyggelig at du likte informasjonen om Montbretia, eller Værhane, som den kalles på norsk. Hilsen Lillian

    SvarSlett