fredag 20. november 2020

Hjemmelaget urtesalt er nydelig og lett å lage

 

Urtesalt er lett å lage selv og er nydelig på salater og som krydder til fisk og kylling. Her har jeg brukt rosmarin, sitrontimian, hvitløk og havsalt. Selv om det er sent på høsten, står mange av krydderurtene ute i hagen og er like friske og fine i vårt kystklima. Hvis man ikke har krydderurter i hagen - noen steder i landet er nok hagen nedsnødd nå - kan man selvfølgelig kjøpe friske urter på butikken og lage sitt eget urtesalt. Mange andre krydderurter egner seg også til å lage urtesalt av, det er bare å prøve seg frem!  😋 

Ingredienser:
3 dl rosmarin
3 dl sitrontimian
3 små kinesiske hvitløk eller 6 fedd vanlig hvitløk
2 dl havsalt eller grovsalt

Fremgangsmåte:
Rens bort grove stilker fra urtene. Tørk urtene litt med tørkepapir, hvis de var fuktige da du tok dem inn fra hagen. Rens hvitløk og del den litt opp.  

Ha havsalt, urter og hvitløk i en foodprocessor og kjør til en finfordelt masse.
Hell massen ut på bakepapir i ovnsskuffa og jevn massen utover. Tørk urtesaltet på 50 grader i varmluftsovn i ca. 3 timer – med en tresleiv i døra for å sikre god tørking. Etter at urtesaltet er tørket, vil det ha dannet seg noen større krystaller. For å få det mer finfordelt, kjøres urtesaltet i foodprocessor igjen i ca. 2 min. 
Hell urtesaltet over på små glass med tette lokk og oppbevar det mørkt (i et kjøkkenskap f.eks.).

1 kommentar:

  1. Nydelig, Lillian! Har brukt samme grunnoppskrift, men har løpstikke, gressløk, bladpersille og hvitløk. Kan brukes som smaksforsterker/salt i nesten allslags mat. Det gjelder å bruke det en har rikelig av i hagen når høsten kommer!

    SvarSlett